søndag den 14. oktober 2012

Anmeldelse: Spark i din forfatterrøv!

"Tag dit skriveri alvorligt. Giv det tid, giv det omhu, giv det masser af arbejde. Giv ikke op."
 Sådan slutter Ane-Marie Kjeldberg af i "Spark i din forfatterrøv!" - en bog om at skrive skønlitterært. Ane-Marie Kjeldbergs brutale behandling af din po-po er da også kærligt ment. Det er sådan, du skal læse bogen.

"Spark i din forfatterrøv" indeholder 15 skriveøvelser, som Kjeldberg mener vil hjælpe dig i gang med at skrive godt.Bogen er ikke en gennemgang af forskellige teknikker og det skal man gøre sig klart, inden man læser bogen og bruger øvelserne. For det ER ikke en grundbog; det er en øve-bog - eller som min gamle tysklærer plejede at sige om øvebogen for tyske gloser og grammatik: det er en ØV-bog!

De første 4 øvelser handler om at finde inspirationen inde i dig selv. Kjeldberg skriver det ikke direkte, men jeg tolker mellem linjerne, at hun er enig med mig i, at det ubetinget vigtigste værktøj for en forfatter er dig selv, din personlighed, dine oplevelser, dine drømme, din frygt, dine værdier og dit livssyn. De første 4 øvelser hjælper dig i gang med at grave alt det frem.

Øvelse 5 og 6 hjælper dig til at få en fornemmelse af, hvordan dine tekster bliver modtaget af dine læsere: her øver du dig i at tænke i tredje person og dernæst i første person.

Øvelse 7 får dig igennem en process, hvor du bliver mere opmærksom på, hvad dine omgivelser gør ved dig

Øvelse 8 styrker din evne til at sætte dig ind i dine karakterers tankegang og sætter dig bedre i stand til at forudsige, hvordan de vil reagere og fungere i forskellige situationer.

Øvelse 9 hjælper dig til at skære helt ind til benet. Her kan du lære at fjerne alt overflødigt fedt fra din tekst og nå frem til det væsentlige

Øvelse 10-14 er øvelser, der bringer dig ind i de lidt mere hard-core skriveteknikker. Her lærer du noget om  forskellige måder at anskue den samme scene på. Du lærer noget om at gøre dine karakterer til hele mennesker med både positive og negative sider. Du lærer noget om stemningsbilleder og du lærer noget om at skrive dialog mellem dine karakterer.

Øvelse 15 er en sammenfatningsøvelse af alt det, du har lært ved de 14 foregående øvelser og her kan du få et indblik i, hvad du har fået ud af øvelserne.

Til alle øvelserne er der en bonustekst, som dybest set er forfatterens måde at give dig en forståelse af, hvad øvelsernes formål er. Kjeldberg har anbragt disse bonustekster EFTER øvelserne og det synes jeg er et godt træk, for på den måde kan du bruge øvelserne og bonusteksterne alt efter, hvordan du selv lærer bedst. Nogle mennesker arbejder bedst med at vide, hvor øvelserne skal bære hen, mens andre har det bedst med blot at lave øvelserne og få en aha-oplevelse af dem.

Og endelig indeholder bogen en beskrivelse af forfatterspirens 7 dødssynder. Disse dødsynder er beskrevet på en tydelig og forståelig måde og hvis du ikke kan genkende dig selv i en eneste af dem, er det formentlig fordi du ikke er forfatter og aldrig rigtig har prøvet kræfter med skønlitteratur.

Alt i alt er bogen en god investering for dig, hvis du gerne vil træne dine evner for at skrive skønlitteratur. Øvelserne er på ingen måde hverken nyskabende eller revolutionerende. Faktisk er de så gribende enkle og gennemprøvede af forfattere gennem de sidste mange hundrede år, at hvis ikke det handlede om kunst, ville man kalde det simpelt tyveri - men nu er det kunst, det handler om og så er det helt i orden.

Styrken ved bogen er da også netop enkelheden og den simple, men effektive tilgang til det at skrive. Øvelserne tager dig igennem en bearbejdelse af dig selv som det vigtigste værktøj og giver dig mulighed for at udvikle dine evner for at skrive.

Gør bogen dig til bestsellerforfatter? Ja, det kommer jo an på dit talent og det er jo ikke alle, der har talent for at skrive...

Bogen koster 59,- og kan købes her

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

Tak for din kommentar! Det er altid en glæde at få respons!

Hvis du har kommenteret som anonym, kan du altid vende tilbage til indlægget og se, om der er blevet svaret på din kommentar.

Har du derimod identificeret dig selv, f.eks. som registreret bruger eller med din Googlekonto, kan du vælge at få tilsendt besked ved at sætte vinge ved boksen "Underret mig."